Tupac Shakur and Islam

Others

Tupac himself used to be a devout Muslim. He battled with his religion his entire life, switching from Islam to Christianity, to Islam, then near the end proclaimed he claimed no religion, he just prays directly to God.

Tupac introduced many of the outlawz to Islam, by giving them a Quran. Not trying to convert them as he wasn’t a muslim himself at that time period. He told them to study it if they wanted to understand life, he also told them to study the bible. None of them converted until long after his death however.

Here is Tupac in a radio interview before he was famous, when he was 16 years old. This was when he was the national chairman of the New African Panthers...

Read More

Video #tributelengkuas

Blog

.

Dedikasi untuk sahabat…

Yob Peon atau Mat Despatch adalah salah satu karektor komik khazanah seni tanahair ciptaan Allahyarham Abg Yob Lengkuas.

Selain kartunis lejen & ketua editor majalah Ujang dan Bekazon, Allahyarham juga merupakan salah seorang artist/partner yang sentiasa menyokong aktiviti2 Comicore Club, malah bersama2 kami bermusafir & buat event di KL, Johor dan Perak.

Sebagai tanda penghargaan, kasih sayang dan brotherhood, kita lukis tribute khas untuk Allahyarham yang telah banyak menabur jasa dan mengangkat seni komik dan kartun disatu tahap yg tinggi.

AL FATIHAH

Sertai Facebook Group Comicore Club untuk menyaksikan artwork dalam video ini.
https://www.facebook.com/groups/comicoreclub/

Read More

Tribute untuk Legend Yob Lengkuas

Blog

Teringat perbualan telefon kami pada tahun 2015 lepas…
M: ….boleh tuan datang Pekan Kartun 2 di kellie’s castle?
L: …ntahlah mior, aku tak taulah dpt pegi kat idok, byk keje ni…
M: Oklah fine, ‘star’kan? mana nk dtg event kat kampung ni. (berseloroh)
L: Ish kamu ni, awok mesti support punye. Ade keje sikit je. InsyaAllah dtg. Mase pekan kartun 1 aku dtg juga biorpun kena kluor duit sendiri.
M: Oh i see…
L: Yelah utk kartun dan komik di Perak aku support kamu dan Zam. kampung aku di Botekan.
Begitulah bermulanya sebuah teamwork dengan legend Yob Lengkuas. Banyak projek buat sama2 dan belajar dr arwah dalam masa perkenalan sejak tahun 2014.

.

.

.

Antara aktivit2 yg bersama dengan Yob Lengkuas;
1) Pekan Kartun 2014 – Port Ipoh
2) Pekan Kartun 2015 – Kellie’s Castle
3) Pekan Kartun 2016 – Por...

Read More