Dari Pekan Kartun Ipoh ke Pasar Komik Bandung 2017 (PAKOBAN 6)

Blog
  • Delegasi Pekan kartun ke Pasar Komik Bandung 6 dibarisi oleh Mior Azhar, Arif Rafhan Othman, Mior Muneer dan Siti Charkoil. Pelukis komik kelahiran Perak yang terdiri daripada tiga orang lelaki dan seorang perempuan diiringi oleh Pengurus Besar Port Ipoh, Zamari Muhyi.

.

  • Objektif delegasi Pekan Kartun ke Pasar Komik Bandung 6 adalah untuk mengeratkan lagi hubungan antara penggiat komik Perak dengan Bandung, secara amnya antara Malaysia dan Indonesia.

.

  • Semua 4 orang peserta delegasi yang adalah pernah terlibat secara aktif dengan aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh Port Ipoh.

.

  • Pasar Komik Bandung 6 – 2017 adakan Sabtu dan Ahad, 13 – 14 Mei 2017 di Braga City Walk, Jl. Braga No. 99 – 101, Bandung 40111. Indonesia.

.

  • Acara Pasar Komik bandung dihadiri oleh hampir 100 k...
Read More

Penang Zine Fest and Distro Day Out 2017

Blog

Selepas berehat dengan tenang tanpa memikirkan tentang scene komuniti komik, insyaAllah saya sendiri akan mewakili Comicore Club ke Penang Zine Fest untuk pertama kali.

Saya merancang untuk menaiki ETS ke sana. Selain saya, adalah dijangka Danial Haikal akan turut berada di sana.

Harap dipermudah!

Read More

Topek TV: Usahasama Tupai TV bersama Topek Comics

Blog

21-Feb-17 yang lepas, bertandang di rumah sewa Topek untuk sebuah projek video kecil-kecilan di Bandar Baru Bangi. Kami bercadang untuk menerbitkan sebuah saluran you tube yang santai dan berkaitan dengan zaman 90an, komik2, melukis dan apa-apa sahaja yang menjadi minat bersama.

.

.

Kini, insyaAllah, pada 8-Mei-17 ini, channel ini akan bermula dengan segmen mengembalikan nostalgia 90an bertajuk 90teess. Antara menarik adalah unboxing kotak mainan yang pernah mewarnai zaman kanak-kanak 90an.

90teess akan diupload setiap hari isnin pada 12 tengahmalam bermula 8-Mei-2017 ini.

 
.

Like, share and subscribe!

 

Read More

Apa yang saya buat dalam masa 24 jam sebelum bersara dari penggiat komik?

Blog

Nightmare tadi tentang apa yang saya nak buat 24 jam sebelum berhenti sebagai aktivis komik.

  1. Handover portfolio pada orang yg tak sudi.
  2. Tulis artikel mengenai kenapa penggiat komik Malaysia susah nak bersatu.
  3. Siapkan 2-3 proposal lagi. Antara proposalnya adalah Proposal selamatkan persatuan pelukis komik + penubuhan koperasi Pelukis komik, tabung pelukis komik Malaysia (pengecualian cukai korporat) dan anugerah komik online Malaysia.
  4. Minta autograf dari kartunis2 kegemaran. i.e Tembakau & Lengkuas
  5. Kawan2 datang menasihatkan supaya jgn berhenti.
  6. Jumpe haters, haters suke bila dengar saya nak berhenti.
  7. Save semua foto/keratan akhbar yang ada berita tentang aktiviti2 yg pernah buat.
  8. Tutup facebook, instagram, blog dan keluar chat room berkaitan komik.
  9. Lepak di mamak kali terakhir sambil drin...
Read More

Pejuangan belum selesai, tetapi saya…

Blog

Selesai sahaja gilang gemilang Pekan Kartun #4 di Taiping, saya terus balik ke KL pada malam Ahad lepas. Kemudian seminggu outstation Melaka keje audit certification agency utk project treatment plant. Jumaat malam nanti, saya akan balik KL sebentar untuk berjumpa dengan prospek TupaiTV. Kemudian baru boleh balik untuk jumpe family yang sudah 2 minggu tidak jumpa 😭

Sambil2 buat Pekan Kartun #4 yg lepas, team dalam perancangan untuk projek comicoaching ke Kuching dan JB. Selain itu, proposal Road To Pakoban 2017, Anugerah Komik Online, persiapan untuk inkramadan, dan banyak lagi proposal lain utk projek2 yg tidak tahu berjaya ke tak. Tidak lupa juga projek2 sampingan yang masih belum disiapkan.

.

.

Rindu pada family tidak pernah terubat.

Dapat jumpa sehari dua hari je.

T_T

That’s life

.

Read More

5 Soalan biasa orang Melayu nak berniaga

Blog

Setiap impian, akan ada halangan dan rintangan yang perlu dilalui. Antara halangan yang dihadapi ‘orang kita’ adalah masalah mentaliti orang kita memberi sokongan moral. Malah, mereka lebih cenderung memberi soalan-soalan sinis yang membuatkan hati terbakar. Antara yang TOP 5 soalan yang selalu saya dapat, adalah;

  1. Untung berapa ni jual mende ni? Ada untung ke?

  2. Ada ke orang nak beli barang-barang kamu ni?

  3. Dah lama menganggur? Kamu tanak keje ke?

  4. Kamu dapat geran atau tender kerajaan ke?

  5. Tak buang masa kamu menjual ni? Baik bagi masa dengan anak2 dan bini.

Begitulah #life. Bertambah perit bila zaman ekonomi merudum ini, perniagaan semakin perlahan dan keuntungan berkurangan ini, golongan2 ini lah yang paling utama, gelak dan bertepuk tangan atas kejatuhan perniagaan kita...

Read More