Tag komik malaysia

Komik Online | NINJA CIPAN

Re-post dari blog lama www.freewebcomic.com yang telah ditutup.

 

Tags, , , , ,

Peluang Berkarya Dalam Kompilasi Komik De Gwet Edisi ke 5

 

Rakan seperjuangan, Tuan IsDanial meneruskan projek kreatif beliau dalam bidang komik lokal dengan De’Gwet edisi ke 5. Komik De’Gwet ke5 ini merupakan kesinambungan kepada edisi-edisi terdahulu; iaitu kompilasi karya-karya pelukis indie Malaysia menjadi platform kepada bakat-bakat baru untuk mempertengahkan bakat mereka.

Justeru itu, pasukan kreatif ini mempelawa semua penggiat komik indie Malaysia untuk turut serta mengirim karya dalam kompilasi jitu tersebut.

Untuk rekod, antara pelukis-pelukis komik yang pernah diangkat oleh De’Gwet adalah Adrian Ravenhart, Cocoon, Rani Wukong, Danial Haikal, Ahm Ahmad, Azizfaces dan banyak lagi.

Cuma 11 komik terbaik akan dipilih dan bernasib baik akan mendapat wang tunai RM 100, buku De’Gwet #5 sebanyak 2 unit dan T-shirt De’ Gwet.

Tarikh tutup 15 Febuari 2017.

Makluman lanjut di De’ Gwet Facebook 

.

Tags, , ,

Mat Komik Bukan Sekadar Webkomik

Dalam usia 2 tahun Mat Komik iaitu webkomik (komik online) no.1 Malaysia telah berkembang dengan pelbagai jenama. Malah Mat Komik kini menjadi ‘trend setter’ serta platform komik online yang wajib dikunjungi bagi para peminat komik dan pelukis komik generasi terkini di Malaysia. Dengan kata lain, “Korang tak cool kalau tak tau Mat Komik ni.” 

 

 

  1. Komuniti Komik Online Malaysia | www.matkomik.com
  2. Matkomik learn | http://belajar.matkomik.com/
  3. Kedai Komik Indie Malaysia | www.walawei.com
  4. Komuniti Light Novel Malaysia | www.matnovel.com

Untuk keterangan lebih lanjut mengenai jaringan Mat Komik ini, boleh layari Mat Komik.

Semoga Mat Komik terus maju! 🙂

.

Sumber:- https://www.facebook.com/matkomik/photos/a.1519063251673843.1073741828.1517847811795387/1887204898193008/?type=3&theater

Tags, , ,

Sepahtu Reunion : Isu Plagiat Pendekar Melayu Terakhir

Merujuk pada entry Sepahtu Reunion Lacurkan Karya Azhar Abdullah, isu plagiat tersebut telah pun diselesaikan dengan cara baik. Berikut adalah kenyataan Azhar Abdullah dalam facebook.

 

 

Alhamdulillah, segala yang telah dipermudahkanNya dan diselesaikan dengan penuh diplomatik. Semoga kita semua mengambil iktibar, saling menyokong sesama kita dan semoga selepas ini kita buanglah yang keruh dan ambillah yang jernih.

Teruskan berkarya dan rapatkan saf antara komuniti industri kreatif Malaysia.

 

.

.

sumber:- https://www.facebook.com/azharUCabdullah, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211773413916739&set=a.1678065397408.145898.1410698034&type=3&theater & http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0928&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_08.htm

Tags, , , , ,

Lengkuas’s Comic Shop @ Giant Hyper-mart, Batu Caves

6-Feb-2017 | Hari minggu ini saya tidak berkesempatan untuk balik ke Ipoh macam biasa kerana ada tugasan videografi perkahwinan di PJ dan Damansara.

Selepas selesai urusan, saya sempat singgah ke kedai jualan komik kartunis Lengkuas atau saya namakan sebagai Lengkuas’s Comic Shop. (Memandangkan lot jualan tersebut adalah untuk jangka masa panjang dan abang Lengkuas pun tidak letak apa-apa nama lagi. Hu3…)  Disamping itu, saya jadikan nama tersebut sebagai tempat ‘check in‘ di media sosial. Harap boleh membantu perniagaan beliau yang semakin naik ini.

 

 

Apa-apapun, kepada kolektor-kolektor majalah dan komik tempatan mesti datang ke sini kerana banyak komik2 lokal seperti Jenama X, Skoolastik, Ujang, Bekazon, Apo?, Tik Tok dan banyak lagi komik2 terkenal. Anda semua boleh borong banyak-banyak kerana semua komik di sini dijual pada harga yang istimewa. Malah, boleh tawar-menawar jika pembelian secara borong.

 

Walaubagaimanapun, kehadiran saya di sini, bukanlah untuk membeli komik-komik beliau. Saya ke sini untuk berdiskusi dan berguru dengan beliau dalam arena komik dan kartun Malaysia. Antara topik kami adalah mengenai;

  1. Penerbitan komik CHOR
  2. Pekan Kartun #4 di Taiping – 8-9 April 2017
  3. Pengisian Hotel berkonsep Kartun Lokal di Perak
  4. …dan lain-lain

Harap semua urusan ini dipermudahkan.

Tags, , , , , , ,

Parodi Star Wars dan Donald Duck produk terbaru kartunis Zunar

Zunar merupakan seorang kartunis yang sentiasa memiliki idea tajam dengan humor berbentuk satira. Beliau merupakan satu-satunya kartunis Malaysia yang pernah memenangi banyak anugerah daripada masyarakat antarabangsa.

Zunar atau nama penuh beliau, Zulkiflee anwar Haque kini kembali dengan produk terbaru beliau. Perkenalkan Mug ‘Donald Dedak + Steal Wars series’. Parodi Star Wars dan Donald Duck. Dapatkan koleksi Mugs ini segera. Terutama jika anda seorang kolektor tegar komik Malaysia.

 

 

Untuk makluman lanjut, sila layari https://www.zunar.my/shop

.

Sumber:- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154604542413277&set=a.123401363276.104152.528348276&type=3&theater

Tags, , , , , ,

Sepahtu Reunion Lacurkan Lukisan Azhar Abdullah?

Terkini, kumpulan lawak popular Sepahtu telah menjayakan program Sepahtu Reunion di saluran Warna yang mendapat sambutan hangat daripada rakyat Malaysia, terutama sekali pelangan-pelangan Astro. Malangnya, kami para penggiat komik amat kecewa apabila mendapati ‘backdrop’ rancangan tersebut telah menggunakan lukisan komik/illustrasi dari komik Pendekar Melayur Terakhir karya Azhar Abdullah tanpa izin.

 

Aktiviti plagiarisme seperti yang dilaporkan di facebook ini bukanlah perkara baru bagi karya-karya Azhar Abdullah yang juga mantan Presiden Pekomik dan pensyarah UiTM ini, namun begitu perhatian dan tindakan serius perlu diambil bagi menangani epidemik harta intelektual ini agar tidak terus menular.

Merujuk Kamus Dewan Edisi Ketiga; mendefinisikan plagiat sebagai mencedok kata-kata, idea dan sebagainya daripada orang lain dan menggunakannya sebagai karya sendiri, tiruan atau menciplak. Manakala menurut Wikipedia, plagiarisme ialah mengakui tulisan orang sebagai tulisan sendiri; mengakui gagasan orang lain sebagai pemikiran sendiri; mengakui penemuan orang lain sebagai kepunyaan sendiri; mengakui karya kelompok sebagai kepunyaan atau hasil sendiri, menyajikan tulisan yang sama dalam kesempatan yang berbeza tanpa menyebutkan asal-usulnya.

 

 

Mungkin ada sesetengah pihak berpendapatan bahawa kegiatan plagiat tanpa izin bagus untuk promosi komik Azhar Abdullah. Tetapi adakah promosi percuma ini berkesan tanpa memberi apa-apa kredit kepada Azhar Abdullah? Adakah komuniti pelukis komik tempatan dinaikkan dalam program ini?

Malah, bukannya susah pun nak minta izin atau memberi kredit kepada pelukis sebenar dan tidak semestinya pelukis sebenar akan meminta bayaran untuk penggunaan lukisan beliau.

 

 

Kegiatan plagiat adalah budaya negatif dan amat merbahaya kepada industri kreatif tempatan jika tidak dibendung sebijak mungkin. Kegiatan tidak bermoral ini jika dibiarkan boleh menjadi barah kepada komuniti komik Malaysia yang kecil dan tidak terbela ini dan mampu meruntuhkan komuniti ini dalam jangka panjang tanpa kita sedari.

Sokong dan hargailah karya seni atau komik tempatan.

.

 

sumber:- https://www.facebook.com/azharUCabdullah, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211773413916739&set=a.1678065397408.145898.1410698034&type=3&theater & http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0928&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_08.htm

Tags, , , ,