Tag tributelengkuas

Video #tributelengkuas

.

Dedikasi untuk sahabat…

Yob Peon atau Mat Despatch adalah salah satu karektor komik khazanah seni tanahair ciptaan Allahyarham Abg Yob Lengkuas.

Selain kartunis lejen & ketua editor majalah Ujang danĀ Bekazon, Allahyarham juga merupakan salah seorang artist/partner yang sentiasa menyokong aktiviti2 Comicore Club, malah bersama2 kami bermusafir & buat event di KL, Johor dan Perak.

Sebagai tanda penghargaan, kasih sayang dan brotherhood, kita lukis tribute khas untuk Allahyarham yang telah banyak menabur jasa dan mengangkat seni komik dan kartun disatu tahap yg tinggi.

AL FATIHAH

Sertai Facebook Group Comicore Club untuk menyaksikan artwork dalam video ini.
https://www.facebook.com/groups/comicoreclub/

Tags, , , , , ,

Tribute untuk Legend Yob Lengkuas

Teringat perbualan telefon kami pada tahun 2015 lepas…
M: ….boleh tuan datang Pekan Kartun 2 di kellie’s castle?
L: …ntahlah mior, aku tak taulah dpt pegi kat idok, byk keje ni…
M: Oklah fine, ‘star’kan? mana nk dtg event kat kampung ni. (berseloroh)
L: Ish kamu ni, awok mesti support punye. Ade keje sikit je. InsyaAllah dtg. Mase pekan kartun 1 aku dtg juga biorpun kena kluor duit sendiri.
M: Oh i see…
L: Yelah utk kartun dan komik di Perak aku support kamu dan Zam. kampung aku di Botekan.
Begitulah bermulanya sebuah teamwork dengan legend Yob Lengkuas. Banyak projek buat sama2 dan belajar dr arwah dalam masa perkenalan sejak tahun 2014.

.

.

.

Antara aktivit2 yg bersama dengan Yob Lengkuas;
1) Pekan Kartun 2014 – Port Ipoh
2) Pekan Kartun 2015 – Kellie’s Castle
3) Pekan Kartun 2016 – Port Ipoh
4) Pekan Kartun 2017 – Zoo Taiping & Safari
5) Lukisan kartun terpanjang @ Street Art Fest 2015 – Matic KL
6) Doodle on Van @ Port Fest 2015 – Dataran MBI Ipoh
7) Doodle on Coaster @ Mural 2016 – Dataran MBI Ipoh
8) Kotakomik @ Get Up! Kluang 2016 – Kluang Mall
9) Komik gergasi @ Pekan Kartun 2016 – Port Ipoh
10) Zoom Kartun 2017 – Summit USJ
11) Komik Chor – Masih dlm proses
12) Artwork utk Hotel Kartun di Sungkai – Masih dlm proses

Tiada ayat2 dpt disusun utk menulis betapa mulia & penuh dedikasi legend Yob Lengkuas. Malah ‘sms’ terakhir yang saya terima dr arwah pada 7/8/17 masih tentang kerja2 kartun dan komik di Perak.

Perjuangan beliau sehingga ke akhir hayat.

Al fatihah

 

 

.

 

Tags, , , , , , ,