Anugerah Pekomik 2018: Pengiktirafan kepada penggiat kartun/komik Malaysia

Berita

Senarai pemenang dan pencalonan akhir Anugerah Pekomik 2018 yang telah berlangsung di Kuala Lumpur Trade & Copyright Centre – KLTCC, Aras 5,Putra World Trade Centre, Kuala Lumpur pada 1 Mei 2018 sempena @Pesta Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2018.

KOMIK TERBAIK
• My Giant Geek Boyfriend – Fishball | Maple Comic [PEMENANG]
• Permata Laut Silan – Aemir Khalid dan Anshari Mohd | Nuorg Comic
• Spender Boy – Pakngahalipz | Komrad Komik
• Jejon Di Jepun – Jonsuraya | Maple Comic

PELUKIS KOMIK TERBAIK
• Permata Laut Silan – Aemir Khalid dan Anshari Mohd | Nuorg Comic [PEMENANG]
• Jejon Di Jepun – Jonsuraya | Maple Comic
• Spender Boy – Pakngahalipz | Komrad Komik
• My Giant Geek Boyfriend – Fishball | Maple Comic

PELUKIS KOMIK HARAPAN 
• Spender Boy –...

Read More

Video #tributelengkuas

Blog

.

Dedikasi untuk sahabat…

Yob Peon atau Mat Despatch adalah salah satu karektor komik khazanah seni tanahair ciptaan Allahyarham Abg Yob Lengkuas.

Selain kartunis lejen & ketua editor majalah Ujang dan Bekazon, Allahyarham juga merupakan salah seorang artist/partner yang sentiasa menyokong aktiviti2 Comicore Club, malah bersama2 kami bermusafir & buat event di KL, Johor dan Perak.

Sebagai tanda penghargaan, kasih sayang dan brotherhood, kita lukis tribute khas untuk Allahyarham yang telah banyak menabur jasa dan mengangkat seni komik dan kartun disatu tahap yg tinggi.

AL FATIHAH

Sertai Facebook Group Comicore Club untuk menyaksikan artwork dalam video ini.
https://www.facebook.com/groups/comicoreclub/

Read More

Tribute untuk Legend Yob Lengkuas

Blog

Teringat perbualan telefon kami pada tahun 2015 lepas…
M: ….boleh tuan datang Pekan Kartun 2 di kellie’s castle?
L: …ntahlah mior, aku tak taulah dpt pegi kat idok, byk keje ni…
M: Oklah fine, ‘star’kan? mana nk dtg event kat kampung ni. (berseloroh)
L: Ish kamu ni, awok mesti support punye. Ade keje sikit je. InsyaAllah dtg. Mase pekan kartun 1 aku dtg juga biorpun kena kluor duit sendiri.
M: Oh i see…
L: Yelah utk kartun dan komik di Perak aku support kamu dan Zam. kampung aku di Botekan.
Begitulah bermulanya sebuah teamwork dengan legend Yob Lengkuas. Banyak projek buat sama2 dan belajar dr arwah dalam masa perkenalan sejak tahun 2014.

.

.

.

Antara aktivit2 yg bersama dengan Yob Lengkuas;
1) Pekan Kartun 2014 – Port Ipoh
2) Pekan Kartun 2015 – Kellie’s Castle
3) Pekan Kartun 2016 – Por...

Read More

Kartunis Ujang diklepet Komik Upin-Ipin?

Berita

Dipetik daripada facebook Ibrahim Anon atau Ujang;

SEJARAH MAJALAH KOMIK UPIN & IPIN
________________________
Onam tahun yang lalu sobuah syarikat yang tidak di kenali dalam dunia penerbitan dan baru di tubuhkan serta tiada pengalaman terbit komik hantar wakil ko ghumah den mintak tolong ajar teghobitkan komik.Den sebona ey dah bosan dongan dunio penerbitan yang ponoh pengelepetan pada golongan artis.Tapi wakil syarikat tak beghonti datang ghumah dan merayu agar membantu.Den mintak 15k sobulan untuk buek kojo monyediokan konsep,buek pagination,ajar cagho nak apply permit kdn,rekemenkan pengedar,ajar kontrol printing dan monyusun sidang redaksi serta memantau perjalanan majalah.Tompi sobab syarikat baru…...

Read More